08 listopadu 2017

Advent miluji kvůli všudypřítomným dekoracím



Adventní čas mám ráda a každý rok se na něho těším. Nebojte se, nespadla jsem na hlavu - stejně tak, jako většina z nás, jsem samozřejmě podlehla dnešnímu trendu a dobu před Vánocemi mám nabytou spěchem, prací od rána do večera, úklidem, pečením, stresem a nakupováním vánočních dárků.
A i přes to všechno mám advent ráda! Může za to  lidská kreativita, která se v tuto dobu probouzí i v těch nejméně výtvarně zdatných jedincích, a objevuje se všude kolem nás - vánoční dekorace zdobí každý dům, dveře, okna, náměstí. Všechno se třpytí, blýská, září, výlohy obchodů jsou plné jasu, ozdob, dekorací...

Ale aby toho nebylo až moc, doma jsem neoblomným zastáncem klasiky a na stromeček věšíme tradiční slaměné ozdoby spolu s dřevěnými dětskými figurkami. Babička nám každý rok přidá pár háčkovaných ozdob a my si s dětmi vyrábíme další. Zkuste s námi:
·         Velmi efektivně vypadají dekorace ze sušeného ovoce - navlečte na nit nebo stuhu pár sušených jablek, proložte sušenou švestkou, pomerančem, šípkem či brusinkami, a získáte krásnou ozdobu na stromeček! Když se náhodou ocitne v dětské pusince, vůbec to nevadí - je chutná a zdravá! Takto se dříve běžně vyráběly nejrůznější postavičky lidí a zvířat a stavěly do oken pro potěchu obyvatel domu i kolemjdoucích.




·         Od školkového období dětí nám stromeček zdobí i řetěz ze suchých těstovin. Velmi efektivně vypadají penne nabarvené temperovými barvami nebo nastříkané barvou ve spreji. Vydrží opravdu dlouho, výrobní náklady jsou minimální a efekt veliký!
·         Hledáte-li pěknou dekoraci na stůl, udělejte si procházku do lesa nebo parku a posbírejte si pár borovicových šišek. Doma je položte vedle svíčky se stuhou či drobnými kulatými ozdobami a Vánoce mohou přijít!


Nezatracujte advent a najděte si i v tomto náročném období chvilku pro dekorování svého domova. Někdy stačí málo k navození kouzelné vánoční atmosféry, přičemž nejdůležitější je obklopit se věcmi, které vám budou dělat radost! 

Žádné komentáře: